Zorgverzekering

In Nederland is het hebben van een zorgverzekering zo goed als verplicht. De Nederlandse overheid heeft deze verplichting ingesteld om haar inwoners tegen zichzelf in bescherming te nemen. Wanneer er geen zorgverzekering afgesloten wordt omdat het “te duur” is zullen er een hoop kosten verhaald worden op de persoon die niet verzekerd is, waardoor zij veel geld verschuldigd zijn aan meerdere instanties. Een zorgverzekering dekt al deze kosten. Hierom heeft de overheid besloten de zorgverzekering te verplichten. De zorgverzekering dekt alle kosten die gemaakt worden bij de gevolgen van een ziekte, ongeval, aandoening of zwangerschap. Hierbij wordt het gebruik van medicijnen, krijgen van een operatie, krijgen van verzorging en kraamzorg gedekt. Daarbij worden de kosten van artsen en verzorgers gedekt. De zorgverzekering dekt ook de kosten van het verblijven in ziekenhuizen, verzorgingshuizen en kraamhotels.

De zorgverzekering is slechts de basis van de zorg. Deze biedt dekking op algemene zorgkosten, waardoor deze niet op de verzekerde verhaald worden. Hierbij betaalt de verzekerde maandelijks een bedrag aan de verzekeraar in ruil voor een bepaald limiet aan zorgkosten, zodat de verzekerde deze zelf niet hoeft te betalen. Het bedrag dat de verzekerde betaalt is de premie. Deze premie wordt berekend door de toestand van de verzekerde. Wanneer de verzekerde een hogere kans heeft om in het ziekenhuis te belanden en dure medicijnen heeft zal de zorgverzekering duurder uitvallen dan wanneer dat niet zo is.

Naast de basis kunnen er ook nog aanvullende verzekeringen aangesloten worden bij de zorgverzekering, waarbij er gericht op bepaalde voorvallen verzekerd kan worden en daardoor de kosten hiervoor te laten dekken. Bij overstappen zorgverzekering dien je altijd naar het aanbod van aanvullende verzekeringen van je zorgverzekeraar te kijken. Zo is er een tandartskostenverzekering, waarbij de meeste kosten gemaakt door preventie van problemen aan en het onderhouden van het gebit gedekt worden. Daarnaast kunnen er ook aanvullende verzekeringen voor oogzorg aangevraagd worden, waardoor de kosten van afspraken met opticiens en het aanschaffen van contactlenzen en brillenglazen gedekt worden.

Tip: Zorgverzekering vergelijken, niet alleen de kosten verschillen namelijk maar ook de dekking.