Autoverzekering

In Nederland is het verplicht een autoverzekering te hebben. Hiermee wordt, wanneer de auto betrokken raakt bij een ongeval, een bedrag uitgekeerd om de schade aan de auto te kunnen betalen. De autoverzekering dekt daarbij ook schade aan andere motorrijtuigen, slachtoffers en andere eigendommen wanneer deze ontstaan is door de auto die verzekerd is. Dit wordt de aansprakelijkheidsdekking genoemd.

De autoverzekering bestaat daarnaast uit nog twee dekkingen; de beperkt cascodekking en de volledig cascodekking. Echter is van de drie dekkingen van de autoverzekering de aansprakelijkheidsdekking als enige verplicht. De twee andere dekking kunnen daarbij genomen worden.

De basis van een autoverzekering bestaat uit de aansprakelijkheidsdekking. Deze dekking moet in Nederland ook aan bepaalde eisen voldoen. Deze zijn ingesteld door de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen. Zo moet het verzekerde bedrag minimaal een miljoen euro zijn, wanneer de auto betrokken is in een ongeval waar letselschade en/of materiƫle schade opgelopen is. Daarbij moet ook elke andere vorm van letselschade en materiƫle schade gedekt zijn in alle landen in de Europese Unie. Daarentegen hoeft de aansprakelijkheidsdekking van de autoverzekering geen schade te dekken die gemaakt is door de auto wanneer deze gestolen is, schade tijdens de deelname aan autowedstrijden waarvoor een vergunning is afgegeven en schade aan de bestuurder en/of spullen aanwezig in of op de auto.

WA dekking

Casco dekking

Kosten